Gratis verzending binnen NL + BE vanaf €45

Rotterdamse ondernemers lanceren puzzelmerk

Credits: Lifeshots Photography

Je hebt alle leuke Netflixseries uitgekeken, wat doe je dan? Juist: puzzelen. We raakten er in de afgelopen maanden massaal verslaaf­d aan, net als de Rotterdamse ondernemers – en partners – Kartika Sidabutar (30) en Eva Zwang (31). Maar de écht toffe puzzels misten een beetje, vonden ze. Daarom lanceren ze hun eigen puzzelmerk: The Friendly. Niet zomaar puzzels, maar puzzels gemaakt met en door jonge kunstenaars en designers. Zij delen in de opbrengst. Extra leuk: is de puzzel af, dan hang je die zo aan de muur. Daar verdient het namelijk zeker een plekje.

‘Candy Dreamland’, ‘Totem’ en ‘Titties’. De titels van de eerste puzzels van The Friendly spreken al tot de verbeelding, wacht maar tot je de ontwerpen ziet. Zo viert de Amsterdamse kunstenares Kim Raad (Eat Mielies) het menselijk lichaam met haar borsten- en billenpuzzels. En kunstenaar Pascal Tan (Studio Tanna) hoopt ons met zijn bijna psychedelische tijgercollage – en behoorlijk pittige puzzel – achter onze schermen vandaan te trekken.

“Ik wilde al een tijdje een puzzel ontwerpen, dus toen The Friendly mij benaderde was de timing perfect. Ideaal: ik creëer mijn design en zij brengen ‘m in puzzelvorm uit. Nu kan ik in duizend stukjes mijn verhaal vertellen en de eigenaardigheden van het menselijk lichaam vieren. In elke vorm, tint en maat die deze komt”, zegt Kim Raad (Eat Mielies Weird Illustration).

Designers, graffitikunstenaars, tattoo-artiesten, er moet nog veel meer talent volgen met mooie puzzelontwerpen als het aan de oprichters van The Friendly ligt. Puzzelen met een boodschap en een missie, want zowel de puzzelaar als de kunstenaar moet er blij van worden. De ontwerper deelt mee in de opbrengsten en de maker heeft een unieke puzzel.

“We zoeken naar designs die stof tot nadenken geven, gesprekken opleveren. Puzzels die je kunt inzetten tijdens een date, een hang-out met vrienden of als tof cadeau”, zegt Kartika Sidabutar, medeoprichter van The Friendly. Samen met partner in crime Eva startte ze een jaar geleden, tijdens een ‘corona-lockdown’, met de zoektocht naar het perfecte tijdverdrijf.

Elke puzzel, gemaakt van gerecycled karton, komt met informatie over de ontwerper én puzzellijm. Is de puzzel klaar, dan smeer je er een onzichtbaar laagje overheen en zoek je een mooie (IKEA)-lijst uit. Na een uurtje kun je jouw zelfgemaakte kunstwerk inlijsten en ophangen. Als je dat wil natuurlijk, uit elkaar halen en opnieuw maken, kan natuurlijk ook.

“Veel puzzels liggen na één keer maken in een doos, of onder de bank, te versloffen. Een mooi ontwerp uit elkaar halen, nadat je er uren aan hebt gewerkt? Dat doet mij persoonlijk een beetje pijn”, zegt Eva Zwang, medeoprichter van The Friendly.

(High-res afbeeldingen vind je hier. Credits: Lifeshots Photography) 

The Friendly – puzzelen herontdekt!
The Friendly creëert puzzels in samenwerking met kunstenaars. Via artistieke collabs geven we een frisse draai aan twee eeuwenoude hobby’s: puzzelen en kunst. Ervaar kunst op een nieuwe manier en kruip in de huid van de kunstenaar. Puzzelstukje voor puzzelstukje. Met als resultaat je eigen prachtige creatie voor aan de muur. www.thefriendly.nl

Contact:
Kartika Sidabutar (medeoprichter)
+31 6 39 88 09 71
[email protected]

Ook meer info op onze perspagina.

Blijf op de hoogte
van nieuws en winacties!

Geen spam, beloofd!