Gratis verzending binnen NL + BE vanaf €45

Waarom is puzzelen goed voor de hersenen?

Is puzzelen goed voor de hersenen?

Onze puzzelaars geven aan dat tijdens het puzzelen er geen ruimte is om te denken aan stressende dingen.  Al je zorgen verdwijnen tijdens een puzzel voor eventjes, omdat je je focust op het vinden van het volgende puzzelstukje dat past.

Doorgewinterde puzzelaar Els vertelde laatst: “een van de weinige dingen die ervoor zorgen dat ik mijn hoofd volledig leeg kan maken.  Ik kan me op het zoeken van een puzzelstukje focussen en tegelijkertijd vind ik het super ontspannend.”  

Puzzelen is dus voor velen een middel om te ontspannen. Maar doet puzzelen daadwerkelijk iets goeds voor je brein? Zorgt puzzelen er voor dat je slimmer wordt door deze vorm van hersentraining? Of zorgt het voor bijvoorbeeld ultieme focus? Of is het puzzelen voornamelijk toch alleen de ontspanning?  

Wij zochten het graag voor je uit! 

Puzzelen vermindert kans op dementie

Om de vraag of puzzelen goed is voor de hersenen te beantwoorden, neem ik je mee naar de wondere wereld van de wetenschap. Namelijk naar een wetenschappelijk onderzoek van de Johns Hopkins-universiteit in Amerika & de universiteit van Ulm in Duitsland. 

Het onderzoek

Ze lieten 50-plussers minimaal 1 uur per dag puzzelen voor maar liefst 30 dagen lang. Ze concludeerde dat voor op de korte termijn, de cognitie, het vermogen om kennis op te nemen, niet per se vooruit gaat door het puzzelen. Wél concludeerde zij dat puzzelen een serieus onderdeel kan zijn van een leefstijl die helpt om  ouderdomsziekte zoals dementie te vertragen of zelfs tegen te gaan.  

Conclusies

Kortom je brein gaat er niet op vooruit als je puzzelt, dus je krijgt er niet een beter korte of lange termijn geheugen door. Maar het goede nieuws is dat je jouw belangrijke brein wel beter in conditie houdt waardoor het minder hard achteruit gaat en je nare ziektes zoals Alzheimer & dementie kunt voorkomen.  De vraag is nu alleen of het helpt om voor je 50ste verjaardag te beginnen met puzzelen. Wij denken van wel 🙂

A puzzle van The Friendly a day, keeps the doctor away, zullen we maar zeggen.  En als je dan toch bezig bent, kan je daar ook vast een puzzelmat bij gebruiken om ook een opgeruimd huis te krijgen.

Is puzzelen goed voor de hersenen
©teepublic

Puzzelen en dopamineshots

Er zijn amper wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het effect van puzzelen op je stress hormonen en/of geluksstofjes in je hersenen.  Dus een beetje een dooie mus, maar vanuit wetenschappelijk onderzoek kunnen we je weinig vertellen. Maar er is meer dan wetenschappelijk onderzoek.

Aannemelijk is het namelijk wel dat puzzelen zorgt voor de aanmaak van dopamine, ook wel een gelukshormoon genoemd. Dit hormoon heeft namelijk een belangrijke rol in het beloningssysteem in je hersenen, dat ervoor zorgt dat je iets opnieuw wilt doen. Denk aan het checken van je telefoon als je wakker wordt of dat ene spelletje waar je zo verslaafd aan bent geraakt.  Met puzzelen werkt het dus vergelijkbaar.  

Check de puzzels waarmee je al ontspant als je naar het plaatje kijkt 🙂

Puzzelen is goed voor de hersenen

Het gevoel dat een puzzelstukje past, zorgt voor aanmaak van dopamine in je hersenen en dat zorgt op zijn beurt er weer voor dat je wilt doorgaan totdat het allerlaatste stukje perfect past. Met puzzelen kan je daarom moeilijk stoppen. Ook al is het 2:00 uur in de nacht, je zal en moet de rand, dat ene stukje of het laatste puzzelstukje vinden.  En nadat je ‘m eindelijk af hebt, ligt de volgende stapel puzzels alweer klaar, tot het punt dat je een bezoekje met brengen aan de AA voor puzzelaars 🙂

Ook zegt een Amerikaanse Klinisch psycholoog Michelle McCoy Barret dat puzzelen je brein en lichaam ontspant, “het vermindert stress en kan zelfs je bloeddruk en hartslag omlaag helpen.” 

Samen puzzelen is gezonder

Puzzelen kan ook erg leuk zijn om samen te doen. Zo kan je vriend/vriendin of familielid net dat ene stukje vinden waar jij al uren naar op zoek was. Dit kan een hoop puzzelfrustratie voorkomen.  Is samen puzzelen daadwerkelijk goed voor de hersenen?

De Universiteit van Utrecht heeft zich erin verdiept! Tenminste bij apen. Wat blijkt, als een aap samen met een andere bevriende aap een puzzel oplost, de hoeveelheid stresshormoon (cortisol) daadwerkelijk daalde in hun lichamen. Dus apen ervaren minder stress als ze samen puzzelen, maar dan wel met een vriend of vriendin. Check het gehele onderzoek hier als je zelf op onderzoek uit bent. Tegelijkertijd kan je je afvragen of dit bij mensen ook zo werkt. Puzzelen met vrienden of familie kan in ieder geval wel heel leuk zijn.

 

waarom is puzzelen goed voor de hersenen?

Blijf op de hoogte
van nieuws en winacties!

Geen spam, beloofd!