Gratis verzending binnen NL + BE vanaf €45

Puzzel lijmen of plakken met puzzellijm in 5 stappen

Puzzel lijmen of plakken met puzzellijm in 5 stappen

Een puzzel is een echt kunstwerk wanneer hij af is. Het is eigenlijk zonde om hem weer uit elkaar te halen en terug in de doos te doen. Je kunt er dan voor kiezen om de puzzel in zijn geheel te bewaren door de puzzelstukjes aan elkaar te lijmen. We gaan je een stap voor stap uitleg geven hoe je dit kunt doen voor het mooiste eindresultaat.

Hoe een puzzel lijmen:
Stap 1: Verzamel de benodigdheden
Stap 2: Bereid je werkplek voor
Stap 3: Leg je puzzel op het bakpapier
Stap 4: Tijd om de voorkant te lijmen
Stap 5: Puzzel ophangen 

Klik hier om direct naar de uitleg te gaan.

Waarom een puzzel lijmen?

Het maken van een puzzel kan als zeer ontspannend ervaren worden. Je kunt ervoor kiezen om de puzzel weer uit elkaar te halen als je klaar bent, maar je kunt er ook een echt kunstwerk van maken! Je kunt de puzzel lijmen en hem zo aan de muur hangen

Er zijn zelfs puzzels te vinden van echte kunstenaars. Zo heeft Eat Mielies Weird Illustration verschillende puzzels gemaakt van haar kunstwerken, zoals deze leuke ‘Titties, Eat Mielies’ waar je echt een statement mee aan de muur maakt, of is deze Candy Dreamland, Eat Mielies’ meer wat voor jou?

Puzzellijm, hoe te gebruiken?

Als je een legpuzzel plakken gaat, kun je verschillende soorten lijm gebruiken. Het beste kun je hiervoor natuurlijk puzzel lijm gebruiken. Maar hoe werkt puzzellijm? Puzzel lijm is lijm dat specifiek ontworpen is voor een legpuzzel lijmen. Met deze lijm zal het bijna niet opvallen als je de puzzel ophangt, dat je hem hebt vastgelijmd.

Je kunt ook andere soorten lijm gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld ook je puzzel lijmen met behanglijm. Dit is ook een stevige verbinding die je na het opdrogen niet meer kunt zien. Het nadeel van behanglijm is alleen wel dat je er altijd veel meer van moet kopen dan dat je nodig hebt.

De ondergrond van de puzzel

Een legpuzzel plakken kun je op bijna elke ondergrond doen. Hiervoor zijn geen speciale ondergronden nodig.Een puzzel lijmen op multiplex, de puzzel op hout plakken of een puzzel lijmen op mdf, het kan allemaal! Het is maar net wat je mooi vindt en wat je er mee wilt doen! 

De puzzel op plaat plakken is eigenlijk de laatste stap die je uit gaat voeren in het puzzel vastlijmen proces. Je hoeft de puzzel niet per se op een ondergrond te lijmen. Je kunt er ook voor kiezen om gewoon de puzzel vast te lijmen.

Puzzels lijmen; het stappenplan

Je hebt een prachtige puzzel gemaakt, tijd om de puzzel te lijmen. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Zo kun je ervoor kiezen om de puzzel lijmen op hout te doen, maar ook de puzzel op canvas plakken, de puzzel lijmen op karton of de puzzel plakken en inlijsten zijn mogelijkheden. Dit is maar net waar jouw voorkeur naar uitgaat en waar je de puzzel wilt ophangen of neerleggen.

Stap 1. Verzamel de benodigdheden

Voordat je begint, verzamel je al je benodigdheden. Puzzellijm kun je bij de meeste hobbyzaken wel kopen of het wordt bij de puzzel geleverd. Bij de puzzels van The Friendly wordt er altijd standaard lijm meegeleverd. Verder heb je nog een spatel of kwast nodig en bakpapier. Met andere soorten lijm kan de afwerking op de puzzel troebel zijn of de puzzel niet zo goed vastlijmen als puzzellijm.

Stap 2. Bereid je werkplek voor

Een puzzel kun je zelf het beste maken op een puzzelmat. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, zodat je puzzel er altijd goed op past. Het is belangrijk dat je op een schoon en vlak oppervlak je puzzel lijmt. Om te voorkomen dat je je puzzel aan je werkplek vastlijmt, leg je bakpapier neer. Laat dit bakpapier aan alle kanten wat centimeters uitsteken.

Stap 3. Leg je puzzel op het bakpapier

Als je de puzzel op de puzzelmat gemaakt hebt, kun je deze makkelijk op het bakpapier schuiven. Als je dit niet gedaan hebt, kun je een dun en stug stuk karton onder de puzzel schuiven en hem zo verplaatsen. Het gebruik van een puzzelmat maakt dit verplaatsen wel een stuk makkelijker.

Stap 4. Tijd om de voorkant te lijmen

Je brengt de lijm aan op het midden van de puzzel. Voor een puzzel van 1000 stukjes zul je ongeveer 10 ml lijm nodig hebben. Dit zijn ongeveer 2 theelepels. Voor elke 500 puzzelstukjes dat de puzzel groter is, heb je ongeveer 5 ml meer lijm nodig. Voor 1500 stukjes is het bijvoorbeeld 15 ml en voor 2000 stukjes heb je 20 ml lijm nodig.

Je brengt de lijm aan op het midden van de puzzel, wat je gelijkmatig moet verspreiden. Dit kun je doen met de bijgeleverde spatel, maar ook een sponsje of kwast werkt goed. Zorg dat het een egale laag is. Het drogen van de lijm duurt ongeveer 1,5 uur.

Stap 5. Puzzel ophangen

De laatste stap is het genieten van jouw puzzel. Geef hem een mooi plekje en wees trots op jouw resultaat. Tijd voor een nieuwe puzzel?

Blijf op de hoogte
van nieuws en winacties!

Geen spam, beloofd!