Gratis verzending binnen NL + BE vanaf €45

Hoe werkt een puzzelmat

Puzzelmat hoe werkt het?

Wij hadden een aantal jaren terug nog nooit een puzzelmat gebruikt. Het is dus ook helemaal niet gek dat je je afvraagt: hoe werkt een puzzelmat nou eigenlijk? 

Het korte antwoord: doordat je de puzzel of losse puzzelstukjes stevig in de mat rolt, blijven de puzzelstukjes precies zo liggen zoals je deze erin hebt gerold. Zo kan je weer verder puzzelen waar je gebleven bent, als je toch echt moet stoppen met puzzelen omdat het inmiddels 2 uur ‘s-nachts is 🙂 Ook kan je, doordat de opgerolde mat compact is, de puzzelmat makkelijk opbergen zonder dat iemand er last van heeft thuis. Een bijkomend voordeel: je kunt de puzzelstukjes niet makkelijk kwijtraken.

We zullen je stap voor stap meenemen in hoe een puzzelmat te gebruiken, zodat je weet of de puzzelmat gebruiken iets voor jou is 🙂 Hieronder kan je alvast een filmpje kijken. Klik op de link om het filmpje af te spelen. Verderop in deze blog volgt nog meer uitleg.

puzzelmat hoe werkt het
Puzzelmat hoe werkt het

Stap 1: Leg de juiste kant naar boven

Het lijkt zo simpel, maar toch kan het even verwarrend zijn. Welke kant van de mat hoor ik nou op te puzzelen?

Als je onze puzzelmatten gebruikt dan zie je dat de bovenkant van een soort textiel is (om precies te zijn van polyester) op dit materiaal is het makkelijk om je puzzelstukjes heen en weer te schuiven en moet je dus gebruiken als kant om op te puzzelen. Voor extra herkenning: ons logo staat op deze kant. Niet te missen dus!

De onderkant van de mat is van anti-slip materiaal, en het midden van het stevige natuurlijk rubber materiaal ook wel neopreen genoemd. Dit betekent dat de mat niet heen en weer schuift over je tafel op het moment dat je op de puzzelmat leunt of puzzelstukjes verschuift op de mat.

Sommige puzzelmatten zijn van het materiaal vilt. Dit is een goedkopere stof dat een beetje pluist en vaak wat dunner is. Soms staan er lijnen op deze puzzelmatten (net als bij een gymzaal), zodat je weet waar je jouw puzzel neer kunt leggen op de mat. 

puzzelmat hoe werkt het

Stap 2: Pak de koker voor het oprollen

De bijgeleverde kartonnen koker kan je gebruiken om je puzzel of puzzelstukjes op te rollen. Bij sommige andere merken puzzelmatten wordt hiervoor ook weleens foam- of een opblaasrol gebruikt of een kartonnen rol die uit verschillende delen bestaat. Wij hebben getest en met de feedback van meerdere puzzelaars geconcludeerd dat de puzzelstukjes met de kartonnen rol of de foam rol toch het beste blijven zitten, zo gaan je puzzelstukjes niet verschuiven als je de opgerolde mat ergens opbergt.

De diameter van de rol is daarbij erg belangrijk. Is deze te dun dan blijven de puzzelstukjes niet op hun plek zitten. Voor de puzzelmat 1000 stukjes of puzzelmat 1500 stukjes, hebben we daarom een verpakkingskoker bijgeleverd die je ook kunt gebruiken om je puzzel in op te rollen. Bij de puzzelmat 3000 en 5000 stukjes hebben we gekozen voor een dikkere kartonnen rol. Onze kartonnen rollen bestaan nooit uit meerdere stukken. De rol is dus heel erg belangrijk voor het goed blijven zitten van je puzzelstukjes.

puzzelmat hoe werkt het

Stap 3: Hoe rol je de puzzelmat op?

We geven altijd vier belangrijke tips bij het oprollen van je puzzel:

Tip 1: Begin het oprollen vanaf de linkerzijkant en zorg tijdens het oprollen dat je vanaf de zijkant eerst één keer rolt zonder puzzelstukjes.


Tip 2: Zorg dat overal op de mat één laag puzzelstukjes ligt. Zodat er geen (losse) stukjes op elkaar liggen.

 

Tip 3: Zorg dat de puzzelstukjes niet te dicht bij de rand liggen als je de puzzelmat oprolt.

 

Tip 4: Rol met twee handen en een stevige grip de puzzel in de puzzelmat. Zorg dat je de mat strak aandrukt.

Hoe gebruik je een puzzelmat?

Stap 4: Het vastmaken van de bandjes

Als je de puzzelmat met de puzzel en/of de puzzelstukjes helemaal tot het einde hebt opgerold. Kan je deze vastmaken met de bijgeleverde bandjes. Als je wilt dat alles goed op z’n plek blijft zitten, adviseren wij één bandje in het midden en aan elke zijde nog een bandje. Ook is het handig om van elk bandje een vrij groot rondje of gat te maken, zodat je deze makkelijk om de mat heen kunt schuiven en met het klittenband aan kunt trekken.

Wij leveren hiervoor drie stevige klittenbandjes bij, die je makkelijk lost kunt maken alvorens je deze om de puzzelmat heen doet. Andere merken leveren soms 1 of twee bandjes bij, afhankelijk van de grootte van de puzzelmat. Ook worden er weleens elastisch bandjes bijgeleverd, die zijn vaak erg lastig om goed om de puzzelmat heen te krijgen.

Je kunt de opgerolde puzzelmat vervolgens in de verpakkingskoker opbergen of de zwarte meeneemtas die wij bij de puzzelmatten 1000, 1500, & 3000 leveren. Erg handig om je puzzel stofvrij te houden!

puzzelmat bandjes

Stap 5: Het afrollen van de puzzelmat hoe werkt het?

Als je weer klaar bent om verder te gaan met puzzelen is het afrollen van de mat simpel. Je haalt de klittenbandjes er één voor één af en rolt de puzzelmat deel voor deel uit. Dat is het 🙂 Vrij makkelijk toch?

Mocht je geïnteresseerd zijn om een puzzelmat te gebruiken dan kan je hieronder kijken welke maten wij in huis hebben, maar voel je vrij om onze puzzelmatten te vergelijken met andere merken 🙂

Puzzelmat Afmeting Geschikt voor
60x100cm
Puzzels van 500 - 1000 stukjes
70x120cm
Puzzels van 1000 - 1500 stukjes
90x120cm
Puzzels van 2000 - 3000 stukjes
120x170cm
Puzzels van 4000 - 5000 stukjes

Puzzelmat gebruiken, puzzelplaat of puzzelmap?

Er zijn namelijk verschillende manieren om je puzzel op te bergen, met een puzzelmap, een puzzelplaat of een zelfgemaakte creatie zoals een houten plank. Maar ook puzzel sorteerbakjes zijn een goede manier om je losse puzzelstukjes makkelijk op te bergen.

Het voordeel van een puzzelmat is dat deze opgerold zo compact is, dat je deze recht overeind kan zetten en dat het zowel niet veel ruimte inneemt als dat je puzzel netjes stofvrij blijft zitten. Je kunt daarom ook snel weer verder gaan met puzzelen. Een puzzelplaat en puzzelmap zijn niet zo makkelijk op te bergen vanwege de grootte, maar de ondergrond is zeer stevig om op te puzzelen en je kunt deze ook snel weer gebruiken als je verder wilt puzzelen. Dus het is maar waar je voorkeur ligt.

Puzzelmat hoe werkt het

Hopelijk hebben wij je vraag: hoe werkt een puzzelmat? Goed kunnen beantwoorden en hebben we je geholpen een keuze te maken of de puzzelmat bij jou past! 

Kom je er toch niet helemaal uit of en hoe een puzzelmat werkt voor jou, kan je ons altijd even contacten via het contactformulier. We helpen je graag!

Blijf op de hoogte
van nieuws en winacties!

Geen spam, beloofd!