Gratis verzending binnen NL + BE vanaf €45

7 simpele tips voor puzzels opbergen

Hoe een puzzel opbergen?

Als fanatieke puzzelaar heb je soms de neiging om nieuwe puzzels te blijven kopen, terwijl je toch écht tegen je zelf had gezegd geen puzzels meer te kopen. “Maar deze puzzel is zó leuk en goedkoop ook.” Gelukkig ben je hierin niet alleen en herkennen meerdere fanatieke puzzelaars deze verzamelwoede 🙂

Vervolgens stapelen de puzzels zich op en je hebt geen idee meer waar je alle puzzeldozen kwijt moet, zonder dat je huis vol raakt met een puzzel hier en daar. Je man, vrouw, kinderen of huisgenoten dreigen met het verkopen of nog erger, weggooien van jouw geliefde puzzels. Hoe los je dat op? Simpel! Puzzels opbergen waar niemand, inclusief jijzelf er last van heeft.  Wij hebben 7  originele tips om puzzels opbergen simpel te maken.

Tip 1: Puzzels opbergen in stellingkast

De verschillende bouwmarkten verkopen relatief goedkope stellingkasten waarbij je puzzels opbergen echt een fijn opgeruimd gevoel geeft. 

Deze kosten tussen de €25 en €60 en zie je ook vaak in puzzelwinkels. Maar waarom zou je deze kasten niet zelf in huis halen om al je legpuzzels opbergen simpel te maken? Je kunt hiermee zelfs je puzzels op kleur of merk sorteren. je maakt het jezelf makkelijk de puzzel terug te vinden die je graag nog een keer zou willen doen en alles staat bij elkaar. Opgeruimd staat netjes 🙂

Puzzels opbergen

Er zijn veel verschillende stellingskasten te koop van verschillende maten en kwaliteit. Tip: zoek eens bij Gamma, Praxis Hornbach of IKEA op “stellingkasten” of “opbergrek” en je vindt hier genoeg opties om uit te kiezen.

Tip 2: Gebruik een puzzel opbergsysteem

Je hebt verschillende mogelijkheden om tijdens het puzzelen je puzzel tijdelijk op te bergen in een puzzel opbergsysteem oftewel puzzel opberger. Je puzzel opbergen kan bijvoorbeeld met een puzzelmat, puzzelplaat, puzzel opbergmap, puzzel opbergkoffer of voor de creatieve mensen onder ons is het ook heel goed te doen om zelf een puzzelplank te maken als puzzel opbergsysteem. 

Het doel van een puzzel opbergsysteem is dus dat je jouw puzzel tijdelijk even weg kunt leggen. Je kunt je puzzel oprollen, dichtklappen of in zijn geheel verplaatsen om precies weer verder te gaan als waar je gestopt was. Super handig om niet overal rondslingerende puzzelstukjes te hebben! Je huisgenoten zullen je vast ook heel dankbaar zijn als je een puzzel opberger in bezit hebt:)

Wij hebben de meeste ervaring met puzzelmatten. Hier kan je meer lezen over hoe een puzzelmat werkt. en hierboven zie je al een korte handleiding van de puzzelmat.  En anders kan je ook gelijk onze puzzelmatten bekijken voor 1000 stukjes, 1500 stukjes, 3000 stukjes en zelfs 5000 stukjes. 

Tip 3: Je puzzels ophangen

Als je zeker weet dat je jouw puzzel nooit meer wilt maken, ruilen of verkopen en ‘m graag wilt vereeuwigen. Is het ook een heel leuk idee om de puzzel op de muur te hangen in plaats van je puzzel opbergen.

Je kunt de puzzel ophangen in een lijst, maar het is ook goed mogelijk om met speciale puzzellijm de puzzel te lijmen en deze vervolgens op de muur te hangen. Bij onze puzzels zit altijd een speciaal zakje puzzellijm en een spatel om de lijm over de puzzel te verdelen, zodat je jouw puzzel op de mooiste plek in het huis kunt ophangen. 

Puzzel ophangen

Tip 4: Je puzzeldozen wegdoen

Het voelt een beetje als vloeken in de kerk om je puzzeldozen weg te gooien in de papierbak. Maar de kartonnen doos waar de puzzel in zit neemt vaak onnodig veel ruimte in. 

Vaak staat op de doos het voorbeeld van de puzzel en vinden mensen het fijn om dit erbij te hebben. Een oplossing hiervoor is dat je met je telefoon een foto maakt van het voorbeeld op de puzzeldoos en deze vervolgens uitprint. Je kunt vervolgens de puzzelstukjes verpakken in hersluitbare zakjes met zipsluiting die je bij de supermarkt kunt kopen. Een 1000 stukjes puzzel past namelijk makkelijk in een 3L diepvrieszakje met zipsluiting. Je drukt de lucht uit het zakje doet het voorbeeld erbij en je puzzel opbergen is weer een stukje makkelijker geworden!

puzzel opbergzakjes
© AH

Tip 5: Puzzels opberger onder het bed

Veel bedden hebben tegenwoordig al standaard lades onder het bed, waar je gemakkelijk veel spullen in kwijt kunt. Bij bedden waarbij dit niet zo is, zijn opbergers speciaal voor onder het bed een goede optie. Dit zijn meestal opbergbakken op wieltjes, of opbergtassen die precies onder het bed passen. Bij de IKEA heb je bijvoorbeeld veel verschillende soorten en maten.

puzzel opberger

Check wel even de afmetingen van je puzzeldozen en je puzzel opberger voor onder het bed. Zo weet je precies hoeveel puzzels je kwijt kunt. Bijkomend voordeel is dat je in deze bedlades je puzzels nog stofvrij kunt opbergen ook.

Tip 6: Legpuzzels opbergen opslagruimte

Deze tip is echt voor de fanatieke puzzelaar die bijna een winkel zou kunnen beginnen met alle puzzels in het huis.

Is je puzzelverslaving nou echt uit de hand gelopen, zou het ook nog een optie zijn om een opslagruimte te huren. Dit kost meestal tussen de €80 en €120, afhankelijk van de ruimte die je nodig hebt. Er zit altijd wel een opslagruimte bij jou in de buurt, denk aan Shurgard, Allsafe of Easybox. 

Maandelijks opzegging is bij deze bedrijven meestal geen probleem. Voor het geval je toch besluit dat je voor je puzzels in huis kiest in plaats van voor je partner ;p Let er wel op dat er een goede vochtregulatie in de opslagruimte is. Want anders worden je puzzels vochtig en kan je deze alsnog weggooien. Dat zou zonde zijn!

Tip 7: Je puzzels verkopen of ruilen

We hebben dit met opzet als de laatste tip gekozen, aangezien het wegdoen van je kostbare puzzelschatten toch wel echt het laatste redmiddel is. Mocht je echt ten einde raad zijn en niet meer weten waar je je puzzel opbergen moet, kan het verkopen van je puzzels toch wel een heel goed alternatief zijn. Dan kan je nog wat bijverdienen ook!

Je kunt je gebruikte puzzels uiteraard op Marktplaats verkopen. Maar als je wat dichterbij het puzzelpubliek wilt zitten zijn er ook leuke facebook groepen speciaal voor puzzelaars, zoals: Legpuzzel Maatjes,  Puzzelen als Hobby. Het is natuurlijk wel fijn als je de puzzel compleet verkoopt, dus zet dit ook in de beschrijving van je advertentie.

Je kunt je puzzels ook altijd ruilen, zo kan je ook weer aan de slag met een nieuwe puzzel en ben je de oude weer kwijt. Win-win!

Blijf op de hoogte
van nieuws en winacties!

Geen spam, beloofd!